Fiind prezenți la sfârșitul săptămânii trecute la întâlnirea lunară dintre FLAGurile românești, Autoritatea de Management pentru POP, FARNET, DG-MARE vă prezentăm o statistică interesantă a stadiului axei 4 în România, la final de an 2013.
Astfel:
- Sistemul de management și control al Axei 4 a trecut de certificarea auditului cerut de Comisia Europeană (septembrie 2013); etapa a fost una necesară pentru a se putea realiza plăți;
- din 14 FLAGuri constituite în România, 11 erau active;
- 6 FLAGuri au transmis către autoritatea de management proiecte selectate pe baza strategiilor locale, spre finanțare. (Galați, Giurgiu, Calafat, Brăila, Făgăraș, Călărași); Ordinea prezentată e aleatoare;
- din 69 de proiecte, doar pentru 2 au fost semnate contractatele între beneficiari și Autoritatea de Management (în septembrie 2013); Comparatia cu alte state din UE…
- contractarea pentru restul proiectelor transmise de FLAGuri ar urma să fie realizată la final de ianuarie 2014. FLAG Păstrăvarii Făgărașului a transmis la Autoritatea de Management, în data de 01.10.2013 cele 5 cereri de finanțare selectate de comisia de selecție.
- Comisia Europeană prin DG-MARE a luat act de întreaga serie de probleme de la autoritatea de mangement referitoare la Axa 4 și a susținut necesitatea întăririi capacității de lucru. La sfârșit de decembrie 2013 s-au mai alocat 2 posturi. (față de cele 3 existente);
- pe final de an 2013 s-a reușit modificarea legislației naționale, astfel încât după semnarea contractelor de finanțare cu autoritatea de management, beneficiari finali selectați de FLAG sunt eligibili pentru a obține garanții la credite. Garanțiile se acordă în cadrul schemei de garantare gestionată de FNGCIMM. (FONDUL NAŢIONAL DE GARANTARE A CREDITELOR PENTRU IMM-URI). Vom reveni cu amânunte detaliate pe această temă.
- pentru anii 2014 și 2015, Axa 4 mai are alocațe fonduri de aproximativ 65 milioane de €. Fondurile provin din perioada de programare 2007-2013 pentru care România a primit derogare de a-i cheltui până ăn anul 2015, inclusiv.
- la sfârșitul anului 2013, Gradul de absorbtie (%) pentru axa 4 era 0,65%;
nota bene: datele prezentate mai sus sunt cele discutate la întâlnirea menționată; unele informații prezentate mai sus pot suferi modificări după transmiterea minutei ședinței.
1 ping
[…] reamintim de statistica la final de an 2013 – este disponibilă aici (click) și de situația la nivel european din octombrie 2013 […]